Иконе Данила Ивановића изложене у цркви у Ослу


ИКОНЕ ДАНИЛА ИВАНОВИЋА ИЗЛОЖЕНЕ У ЦРКВИ У ОСЛУ


Продајна изложба икона Данила Ивановића, умјетника поријеклом из Фоче, до 12. децембра биће постављена у Српској православној цркви у Ослу. Изложене су 22 иконе настале у последњих пар година, рађене у византијској техници.

ikona

„Радио сам их јајчаном темпером, односно мијешањем пигмената са жуманцетом јајета, у 22-каратној позлати, на професионално урађеним даскама од липовог дрвета које сам добављао из Србије“, изјавио је Ивановић, који већ 25 година живи и ствара у Норвешкој. Цијене икона крећу се од 1.500€, димензија 21×29,7 до 60x70cm.

„У Норвешкој је тренутно тренд имати икону у модерним становима, коју окаче на зид у ћошку стана, званом тихи ћошак, гдје религиозни повремено могу да се склоне и моле Богу“, појаснио је Ивановић, који је на Ликовној академији у Ослу као гостујући професор предавао иконопис и старе сликарске технике. Тренутно води приватну школу иконописања кроз коју је до сада прошло преко 70 ученика.

„Већина мојих ученика се активно бави иконописањем, а многи су излагали заједно са мном, али и индивидуално. Једио дио ученика завршио је Ликовну академију, па сам поносан што имам младе академске сликаре који су били моји ученици“, нагласио је Ивановић.

Изложба је отворена радним данима 12-15 и 17-20 часова, суботом и недјељом 12-18 часова, када је могуће погледати изложбу и купити иконе.


 

About the Author: