Представа „Мирка“ показала дјеци како да се правилно понашају у саобраћају

Млади бањалучки глумци Драгана Илић и Светозар Бабић данас су у Градском позоришту Фоча одиграли образовну представу за дјецу под називом „Мирка“, у којој су уживали ученици првих и других разреда основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“.
Актери представе, дипломирани глумци Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, на интерактиван начин појаснили су дјеци гдје је најбезбједније мјесто за игру са лоптом, како се правилно прелази улица, као и остала правила понашања у саобраћају прилагођена њиховом узрасту.
Глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Драгана Илић појашњава да представа „Мирка“ говори о брату и сестри који успијевају да савладају све препреке и недаће које их чекају на цести.
„Представа има дуг живот, већ се игра седам година; ми је играмо другу сезону. Трудимо се да обиђемо све општине, што је и циљ саме Агенције за безбједност саобраћаја и нас глумаца, да научимо дјецу основна правила понашања у саобраћају, и са друге стране, унесемо радост и расположење нашом игром“, изјавила је Илићева.
Глумац Светозар Бабић казао је да дјеца позитивно реагују на представу, нарочито пред сам крај представе када дјеца из публике излазе на сцену.
„На различите начине, кроз шаљиве елементе играног садржаја, показујемо дјеци како треба да фунционишу у саобраћају. За сам крај представе ми их изводимо на сцену, понављамо заједно са њима све оно што смо у току представе учили и објашњавали. Увијек су весели и насмијани, посебно у периоду кад их извлачимо из публике, сви би хтјели да изађу и наступају“, наглашава Бабић.
Представа је изведена у организацији Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Српске, уз просторну подршку Музеја Старе Херцеговине, при коме дјелује Градско позориште Фоча.
Организатори су након представе малишанима подијелили саобраћајно-образовни материјал, односно сликовнице и бојанке, у којима су на представљена правила безбједног понашања у саобраћају.
Претходно гостовање представе „Мирка“ у Градском позоришту Фоча уприличено је почетком 2018. године.

About the Author: