Otvorena izložba “Legat Stevana i Stanislava Biničkog”

 

Otvorena izložba “Legat Stevana i Stanislava Biničkog”

Izložba Narodnog muzeja iz Kruševca pod nazivom “Legat Stevana i Stanislava Biničkog” sinoć je otvorena u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Izložbu je u okviru Majskih dana kulture otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić, a otvaranje izložbe uveličali su učenici Osnovne muzičke škole iz Foče Veljko Topalović i Nataša Mijović.

Gostovanje izložbe Narodnog muzeja Kruševac jedinstvena je prilika da se pogledaju dragocjena svjedočanstva o životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih predstavnika srpske klasične muzike Stanislava Biničkog i njegovog oca Stevana, manje poznatog ali ne manje značajnog srpskog oficira i graditelja moravskih mostova.DSC01583Na izložbi su predstavljena lična dokumenta, porodične fotografije, notni zapisi i lični predmeti, kao i originalni rukopis i prvo štampano izdanje čuvenog “Marša na Drinu”, kompozicije koju je Stanislav Binički komponovao u čast pukovnika Milivoja Stojanovića Brke, proslavljenog komandanta Gvozdenog puka, herojski palog u Cerskoj bici.
Kustos Narodnog muzeja iz Kruševca Kosta Radić kaže da je ova izložba priređena u čast stotinu godina od Prvog svjetskog rata i skoro 100 godina od objavljivanja kompozicije Marš na Drinu. On dodaje da je beogradski književnik Miloje Popović Kavaja 1964. godine napisao stihove “Marš na Drinu” uklopljene u ritmove i muziku ove slavne kompozicije koja je, do tada, izvođena samo instrumentalno.
“Naš cilj je bio da se sa ove strane reke Drine vidi i doživi originalna pesma, tekst, partitura ‘Marša na Drinu’. Takođe, ‘Marš na Drinu’ je pobedio 1992. godine kada se birala himna Republike Srbije, međutim muzički kritičari su smatrali da je ipak treba zaobići tako da je srpski narod dobio drugu himnu ali ona je ostala rame uz rame sa himnom i ona se takoreći stalno spominje, peva i stalno je prisutna u srcima i dušama srpskog naroda”, ističe Radić.
Direktorica Muzeja Stare Hercegovine Branka Dračićević kaže da je posrednik i veza između Muzeja u Kruševcu i Muzeja u Foči bilo Udruženje Srba iz BiH u Srbiji i predsjednik Udruženja Miša Janić koji je zaslužan što je ova izložba stigla u Foču.
“Izložba je prošle godine obišla Srbiju, a ove godine je prešla Drinu. Bila je u Bijeljini i Višegradu, i svoj put završava ovde u Foči što nam je veliko zadovoljstvo jer se 26. maja puni 100 godina od komponovanja ‘Marša na Drinu’”, ističe Dragičevićeva.

DSC01574

DSC01562

DSC01621

DSC01609
Izložba će biti otvorena do 20. maja.

About the Author: