Глумци представе „Тешко је рећи збогом“ награђени аплаузом и овацијама

Глумци београдског Театра Вихор Невена Вукес, Драгана Дабовић и Иван Михаиловић извели су синоћ на сцени Градског позоришта Фоча представу „Тешко је рећи збогом“.
Сала позоришта била је премала да прими све посјетиоце, а екипа представе награђена је аплаузом и овацијама.
Комад рађен по тексту Мира Гаврана режирала је Марија Липковски, сценографију је осмислила Марија Симовић, док је костиме дизајнирао „Искон мод“. Музику представе компоновао је Марко Луис.
Глумица и оснивач Театра Вихор Невена Вукес изјавила је да је Фоча 57. град у коме гостују са својом најигранијом представом.
„Театар Вихор је основан 2015. године, а данас у Бањалуци обиљежавамо пуних седам година постојања. Основан је са циљем да обезбеди простор млађој генерацији, у коме би могли неометано да стварају не само глумци, него и позоришни редитељи, продуценти, и студенти“, појаснила је Вукесова.
Додаје да је „Вихор“ настао са циљем децентрализације културе, како би и мање средине могле да приуште прави позоришни догађај.
Иван Михаиловић, најпрепознатљивији по улози кадета Мирка Клисуре из ТВ серије „Војна академија“, у представи тумачи лик Давора.
„Он је једини мушкарац у љубавном троуглу и није му баш лако. Публика је схватила колико је комплексна његова улога и које он проблеме и муке има са две жене, и сам са собом“, каже Михаиловић, те додаде да свако ко је гледао представу схвата колико је тешко рећи збогом.
Поручује да комад шаље поруку колико је важно очувати заједницу у правим оквирима, да људи буду на вријеме искрени и немају каснију памет.
„Увек су постојали проблеми. Они су саставни део сваког друштва откад је овог света и века, али у сваком времену и простору суштина је препознати проблем на време и дијагностиковати га као рак. Ако раније откријеш рак, имаш веће шансе да преживиш, а то је и прави рецепт за односе: искреност, да сваки партнер у односу буде независтан, да заједно буду једна мирна лука у коју могу да се врате. То је за мене приватно и тако видим партнерски однос. Ми смо индивидуе за себе, које заједно чине неку нову јединку“, открива Михаиловић.
Глумица Драгана Дабовић изјавила је да улогу Ене игра већ седам година, те да јој је то једна од најудобнијих улога.
„Савладавадала сам је прве две године, зато што је Ена најдаља мени приватно. Колико год је на почетку била далека од мене, јер наглашава лошију страну женске личносту, послије својих приватних обавеза и бебица мени је сада лако унети се у њену улогу каријеристкиње“, наглашава Дабовићева.
Додаје да је у њиховом послу најважнија партнерска игра, те да квалитет представе зависи од добре тимске игре.
„Волим да играм са њима двома. Што каже Иван, ми смо као фудбалски тим. Ми се бацамо затворених очију једни другима, јер знам да ће они мене, једно или обоје, да ухвате“, истиче Дабовићева.
Говорећи о теми представе, каже да не постоји пар који није прошао једну врсту проблема који имају Ена и Давор.
„Ово је прича о љубави и покајању, и можемо да намаштамо шта се дешава са тим ликовима кад се угасе светла и ми одемо у следећи град, а ви останете да размишљате“, истиче Дабовићева.
Организатори гостовања су бањалучка Агенција Вентуро и Музеј Старе Херцеговине, а након Фоче, популарне глумце очекује гостовање у Бањалуци.


About the Author: