Змијањски вез у Фочи

Змијањски вез у Фочи
Змијањски вез је први елемент из Републике Српске и Босне и Херцеговине који је уврштен на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства 2014. године, и то је један од најзначајнијих пројеката Музеја РС.
„Змијањски вез је специфичан и посебан у односу на друге везове на простору БиХ, јер се сложене орнаменталне композиције у изради веза нису мијењале и поједностављивале од 19. вијека до данас. Народ Змијања није попримао утицај сусједних регија и култура, остали су аутентични и људи су га данас у 21. вијеку препознали као дио свог културног и националног идентитета», истакла је на отварању изложбе, аутор Данијела Ђукановић, музејски савјетник Музеја Републике Српске. Она је додала да сва удружења која данас раде змијањски вез примјењују оригиналне мотиве богате геометријском орнаментиком и тамно плавом бојом у савременом контексту. Традиција је жива и захваљујући људима који данас раде змијањски вез, он је уписан на УНЕСКО-ву листу нематеријалног културног насљеђа.
„Ова изложба је примјер како Музеј треба да ради, како вриједна музејска екипа из наше традиције, из наше прошлости, из онога што смо сачували некада и у траговима, може да извуче вриједност коју препозна УНЕСКО“, рекао је отварајући изложбу начелник Општине Фоча, Радисав Машић.
У будућем периоду наставићемо сарадњу са Музејом РС на заштити и промоцији нашег културног насљеђа, најавио је кустос историчар Музеја Старе Херцеговине, Данко Михајловић.
Изложба „Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе“ реализована је под покровитељством предсједника Народне Скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића. Изложба је приказана у Београду, Тузли, Зеници, Санкт Петербургу, Москви, Новом Саду и Софији.
Наши суграђани изложбу могу погледати у галерији Музеја до краја септембра.

About the Author: