Изложба слика Милене Шотре Гаћиновић из легата Музеја Херцеговине у Требињу биће отворена у сриједу, 4. маја, у галерији Музеја у Фочи

Изложба слика Милене Шотре Гаћиновић из легата Музеја Херцеговине у Требињу биће отворена у сриједу, 4. маја, у галерији Музеја у Фочи.

Милена Шотра Гаћиновић рођена је 1909. године у Пјешивцу код Стоца, у даровитој херцеговачкој породици. С непуних шеснаест година, родитељи су Милену удали за Војислава Гаћиновића, потоњег свештеника, с којим одлази у Америку убрзо након удаје. Милена је писала за многе исељеничке новине, основала је школу матерњег језика и историје, руководила је хоровима, радила је на оснивању напредних друштава, држала је говоре, сарађивала је са истакнутим револуционарима, организовала људе, сакупљала помоћ за партизане. Радила је цртеже, илустрације, опреме књига, честитке, плакате и друге врсте материјала потребних за пропагандне активности радничког покрета. Између два рата, сликарство је учила код Петра Добровића у Београду, Андре Лота у Паризу и Александра Архипенка у Њујорку. Умјетничко школовање и живот у Америци прекида 1947. године, због повратка у ослобођени Београд, гдје се активно укључује у друштвено-политички живот. Коначно је успјела да се посвети сликарству, када је затражила и добила пензију 1960. године. Приредила је на десетине самосталних изложби, а такође је излагала на групним изложбама УЛУС-а, УЛУБИХ-а и УЛУЦГ-а и мањим групама умјетника. Портрети, пејзажи и мртве природе најчешћи су тематски призори које је радила у једном даху, брзим потезима, испољавајући на тај начин осјећања своје снажне личности. Као особен опус у њеном сликарству издвајају се сликарски путописи, које је стварала у деценијама по повратку у Београд, путујући са палетом и кистом око свијета. У Музеју Херцеговине чува се око стотину слика Милене Шотре Гаћиновић међу којима преовладавају уља на платну са призорима из Русије.

Изложба слика Милене Шотре Гаћиновић, коју многи називају првом сликарком Херцеговине, биће отворена у 19 часова.


About the Author: