„Капетан Џон Пиплфокс“ пред најмлађом публиком

Глумци Позориштанца „Маслачак“ из Бијељине данас су на нашој позоришној сцени оживјели ликове из познате радио драме Душка Радовића „Капетан Џон Пиплфокс“, у адаптацији и режији Душана Ранковића.
Текст омиљеног дјечјег писца, написан 1953. године, на сцену је донио забавну гусарску авантуру. Захваљујући својој домишљатости и храбрости, капетан Џон Пиплфокс је успио побиједити троглаво чудовиште, без употребе силе, што је и поука представе.
„Мислим да поука дође до дјеце. Ми смо успјели да их увучемо у радњу и ту енергију, да се и они, бар тих 45 минута колико траје представа, саживе са гусарима који се боре против троглавог чудовишта“, изјавио је Мирко Тољевић, који тумачи главну улогу капетана.
Раскошни костими, разиграна посада, гусарска пјесма, звучни ефекти и интерактивни приступ привукли су пажњу публике – ученика нижих разреда основних школа „Свети Сава“ и „Веселин Маслеша“, који су врло пажљиво пратили сваки тренутак представе.
„У неким деловима представа је рађена у стиху, динамична је, подстиче машту и има скривене поруке, онако како је то само Душко Радовић умео, али и оне отворене, тако да ће комад раширити теме учитељицама за рад са децом после гледања, али и онда када текст буду обрађивали као лектиру“, изјавила је Марија Ћосић, која се на сцени нашла у улози гусара.
Преостале улоге тумаче Наталија Вујић и Мирза Хајдаревић.
Душан Ранковић, глумац Градског позоришта „Семберија“, осим адаптације и режије, потписује и избор музике, те се у комаду чују звуци из филма „Пирати са Кариба“.
Повод гостовања је Свјетски дан позоришта, који се традиционално обиљежава 27. марта.

About the Author: