Отворена изложба „Фочански соко“

Отворена  изложба „Фочански соко“

У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена изложба „Фочански соко“ аутора кустоса – историчара, Данка Михајловића. Изложба приказује историјат рада овог културног, спортског и националног друштва.

Соколски покрет  је настао у Чешкој у другој половини 19. вијека и брзо се проширио на све околне земље гдје су живјели словенски народи.

-Први почеци соколства у БиХ везани су за  Херцеговину, односно Фочу и др Риста Јеремића, студента Медицине у Грацу који је оновао и покренуо ово Сколско друштво и Соколски покрет. Соколско друштво у Фочи основано је 1893. године. На овај начин обиљежавамо 130 година од почетка оснивања соколске идеје на нашим просторима. Циљ изложбе је да укаже на значај Соколског покрета и њихово дјеловање у том периоду, као и утицај на друштвени развој Фоче. Носиоци ових напредних идеја углавном су били чланови локалних грађанских породица – рекла је на отварању изложбе, директорица Музеја Душанка Станковић.

О значају и улози Музеја у данашњем друштву говорио је Бојан Крунић, виши асистент на катедри за историју и археологију Филозофског факултета на Палама. Он је истакао да је врло битно што у нашем граду постоји установа која ради на презентацији културно – историјског насљеђа нашег краја.

– Музеји су мјеста гдје нове генерације могу да уче на искуствима и достигнућима претходних генерација. То су мјета гдје нове генерације могу да његују свој идентитет, поготово кроз јачање локалног патриотизма, јачање осјећаја за заједништво, преко чега се ствара хуманизација друштва, што је у данашње вријеме посебно важно. Прошлост није само проживљено вријеме већ драгоцјено искуство на основу којег ми можемо да разумијемо садашњост али исто тако да одговоримо на неке нове изазове, због тога Музеје називају и мјестима гдје се ствара заједница која учи и која се развија, а Фоча је заједница која тежи управо томе – додао је Крунић.

Изложба „Фочански соко“ предстваља један сегмент из богате историје фочанског краја и приказује соколство као покрет који је имао за циљ  да пружи отпор таласу германизаце којем су били изложени словенски народи у Аустро – Угарској монархији.

-Соколска мисао први пут на просторима Босне и Херцеговине јавила се  1893. године, њу  је донио Ристо Јеремић, тада студент у Грацу, гдје је боравећи упознао многе позитивне теденције тамошњег друштва, и пожелио је да позитивне тековине донесе у своју средину како би покренуо друштвени аганжман своје српске заједнице којој је припадао. Са групом најбољих синова српске вароши, представника српске грађанске елите покренуо је рад првог националног друштва. Српско гимнастичарско друштво „Фочански соко“ је прво друштво које је имало национални атрибут у свом називу. Друштво је отворено испољило своје намјере због чега је убрзо било забрањено од стране аустроугарских власти. Група је наставила своју мислију кроз прво антиалкохоличарско друштво „Побратимство“, а затим и прво извиђачко односно скаутско друштво. Кроз сва три друштва прожимали су се исти људи и сва три друштва су дјеловала у симбиози- рекао је аутор изложбе, Данко Михајловић.

Изложба приказује рађање соколске идеје, долазак соколске мисли у наше крајеве и активности соколског друштва.

Изложбу је отворио начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић. – Морам  да искажем задовољство што оживљавате лик и дјело нашег великана Риста Јеремића и идеју коју су пропагирали наши преци те давне 1893. године, поготово што смо свједоци да у овим туробним временима када је и општина Фоча и Република Српска и генерално српски народ изложен разним притисцима и пекрајању историје. Ја мислим да је ово једна одлична идеја да покажемо да је Фоча у давној историји била ту с овим нашим великанима, који су пропагирали ове идеје, ове вриједности и заиста имамо чиме да се поносимо. Морам да кажем да сам поносан нашим прецима и из ближе и даље историје. Ова изложба је одлична прилика да се људи који не познају лик и дјело Риста Јеремића, упознају са тиме, али и са нашим старим вриједностима, културом и историјом српског народа, и да то преносимо будућим покољењима – истакао је Вукадиновић.

Изложбу „Фочански соко“ сви заинтересовани посјетиоци могу погледати до 26. јуна у галерији Музеја Старе Херцеговине.

About the Author: