ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН „БАЛКАНСКИ ШПИЈУН“ СТУДЕНТСКЕ ПОЗОРИШНЕ ТРУПЕ

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН „БАЛКАНСКИ ШПИЈУН“ СТУДЕНТСКЕ ПОЗОРИШНЕ ТРУПЕ

Глумци Студентске позоришне трупе су на сцени Градског позоришта Фоча 1. априла премијерно одиграли представу „Балкански шпијун“, рађену по истоименој култној сатири Душана Ковачевића, у режији Мирјане Радовић.

Једноипочасовну драму о политичкој параноји публика је на крају извођења наградила стојећим овацијама, као својеврсну потврду да су текстови једног од најбољих и најплодоноснијих балканских драмских аутора писани за сва времена.

Улогу главног лика Илије Чворовића, који је обожавао Стаљина, провео двије године у затвору, а сада вози „москвича“ и уз помоћ кредита гради кућу на периферији Београда, тумачи Дејан Радовић.

Илија из финансијских разлога прима подстанара у кућу, на наговор своје жене Данице, коју игра Злата Кашић. Његовог брата Ђуру игра Никола Стјепановић, док ћерку Соњу тумачи Теодора Лопатић.

Човјек који је обузет погрешним идеалима свијет око себе, па чак и најближе, посматра као неку врсту завјере, што доводи до театралних размишљања и поступака.

„Било је тешко изнијети улогу Илије Чворовића, али сам успио. Удубио сам се у ту улогу, такорећи ‘будеш као Илија и живиш као Илија’. Сви смо се трудили да што боље изнесемо комад“, каже Дејан Радовић.

Додаје да је презадовољан одзивом и реакцијама публике, те да се у слободно вријеме радо бави глумом јер воли тај позив, даске које живот значе и позориште.

Улога подстанара Петра Јаковљевића повјерена је Владимиру Тешану из Источног Сарајева, студенту четврте године Стоматологије. Са његовим доласком креће заплет радње и драмских сукоба.

„Мој лик остаје само један напаћен човјек, који није успио да оствари своје циљеве. Упада у колотечину, притом и његов син има исти проблем као и он. То су проблеми са оцем, биолошка задатост у фамилији, при којој се све врти у једном зачараном кругу који се, нажалост, никад не затвара и сви умиремо у неком незнању“, каже Владимир Тешан.

Иако је Душан Ковачевић ову сатиричну причу написао прије 39 година како би сликовито изразио релацију између појединца и власти, реакције публике показају да су реплике о поскупљењу, завјерама, незапослености и данас болно актуелне.


About the Author: