Представљен филм „Понор – право на сјећање“

Документарни филм „Понор – право на сјећање“ након премијерног приказивања у Средњошколском центру у Фочи представљен је синоћ у препуној галерији музеја Музеја Старе Херцеговине.
Циљ филма, који осим историјске основе има и сегменте умјетничког изражавања, био је да се не заборави злочин који се догодио по званичном завршетку рата у мају 1945. на простору Миљевине када су партизани масовно ликвидирали неколико хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини.
Свој допринос стварању филма дале су професорице Бранка Грујичић и Рајка Голијанин, ученици Павле Ивановић, Павле Шкипина, Јанко Милетић, Ана Марија Ивановић, Марина Вуковић, Стефан Дракул, Анђела Ивановић и Нина Филиповић. Од идеје до премијерног приказивања, на филму су радили годину дана.
„Прије неколико година у школама у РС на један скроман начин почели су се реализовати садржаји везани за страдање Срба у XX вијеку. Садржаји су укључени у програм националних предмета историје и српског језика са циљем његовања културе сјећања. Ми смо ове године истражили догађај који се збио на подручју наше општине, догађај о коме су дуго није говорило, о коме имамо мало докумената, а живих свједока више не“, рекла је представљајући филм ученица Нина Филиповић.
„Свака част ученицима и професорима на труду и овом пројекту, а све у циљу да се не забораве злочини на нашем подручју“, истакла је директорица музеја, Душанка Станковић.
Филм има документарну и наративну причу, која никог не оставља равнодушним. Изазвао је велико интересовање код наших суграђана, а сви који нису били у могућности да га погледају синоћ моћи ће то учинити, за неколико дана, када га ученици поставе на фејсбук страницу школе.

About the Author: