Промоција монографије „Манастири Овчарско – кабларске клисуре“

Промоција монографије „Манастири Овчарско – кабларске клисуре“
Поводом Међународног дана музеја синоћ је у Музеју Старе Херцеговине представљена монографија, изложба и документарни филм који је прате, под називом „Манастири Овчарско-кабларске клисуре” Народног музеја из Чачка. Монографија чији су аутори Делфина Рајић и Милош Тимотијевић, представља друго допуњено издање из 2012. године.
-Овчарско кабларски манастири представљају највриједније духовно и културно наслијеђе чачанског краја. Иако су настали прије више стотина година и данас остављају снажан траг на све посјетиоце, рекао је приликом представљања монографије – Вујадин Вујадиновић, кустос Народног музеја из Чачка.
Ова занимљива манастирска цјелина постепено је стварана шест вијекова, кроз непрестане успоне, разарања, нове обнове, замирања, али ипак, уз континуитет монашког живота, интелектуалног и умјетничког стваралаштва које никада није престало.
Данас у Овчарско-кабларској клисури постоје манастири: Ваведење, Вазнесење, Преображење, Сретење, Тројице (сви на падинама Овчара), Јовање, Успење, Никоље, Благовештење (са кабларске стране). Постоје и два света мјеста обиљежена параклисима на литицама Каблара - параклис посвећен Светом Сави и пећина Кађеница, са десне стране Западне Мораве. На узвишењу изнад манастира Благовештење, на развалинама утврђења, подигнута је Црква Светог Илије.
Вријеме настанка ових манастира обавијено је тајном. Ипак, са сигурношћу може се рећи да су Овчарско-кабларски манастири подигнути крајем XIV века у време доласка монаха синаита у Србију. Светиње на Западној Морави, према ријечима аутора, представљају једину преосталу српску Свету гору из средњег вијека, која има посебан културни и духовни значај у савременом добу, када су бројне вриједности попут традиције и историје угрожене и обезвријеђене.
Начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић, истакао је да су у Фочи увијек радо виђени гости из наше матице Србије и додао да су манастири увијек били центри духовности и саборности српског народа. Увијек када нам је било тешко ту је била Српска православна црква која нас је чувала, сабирала у највећим невољама, а у великим сеобама била мјесто и уточиште српског народа гоњеног од окупатора и непријатеља.
-Овом монографијом и изложбом започели смо сарадњу са Народним музејом у Чачку чему се искрено радујемо и очекујемо да у наредном периоду сарадњу развијамо на обострано задовољство – истакла је директорица Музеја Старе Херцеговине, Душанка Станковић.
У представљању монографије и изложби која је прати заједно са документарним филмом, уживали су бројни Фочаци, а посебан допринос овој свечаности поводом Међународног дана музеја, дали су хор и рецитатори Богословије Светог Петра дабробосанског и етно група Средњошколског центра из Фоче.

About the Author: