Глумачка признања у руке Малинке Дојчиновски и Петра Чанчара

Младим глумцима Аматерског позоришта Фоча, Малинки Дојчиновски и Петру Чанчару, додијељена су глумачка признања на завршној свечаности другог Омладинског позоришног кампа и фестивала „АГОН 2019“, одржаној 30. августа у Требињу.

Према одлуци трочланог жирија, кога су чинили млади дипломирани глумци Ана Рудакијевић и Милош Лучић из Требиња, те Сенад Милановић из Бугојна, за улогу Милуше у представи „Парламенат“ Малинка Дојчиновски награђена је признањем за најбољу женску улогу. Иста награда додијељена је и Ени Сикири, за улогу у представи „Поздрави неког“ Културно-спортског центра Какањ, док је награда за најбољу мушку епизодну улогу отишла у руке Петру Чанчару, за улогу Угљеше.

Поред аматера из Фоче, на овогодишњем „Агону“ позоришна умијећа представили су омладинци из Мостара, Вишеграда, Власенице, Какња, Завидовића и Требиња.

За најбољу представу фестивала проглашена је „Аналфабета“, у извођењу Културне сцене „Мале ствари“ Требиње која је уједно организатор ове манифестације. Требињцима су припале још три награде: Митру Милићевићу  за најбољег глумца фестивала, Јовани Анђелић  за најбољу женску епизодну улогу, те Милици Јеремић Телебак за најбољи костим.

Награда за режију додијељена је Алми Османовић, за представу „А гдје је Наташа“ Центра за културу Завидовићи. Глумац Алмир Омерашевић из овог комада, поред Требињца Митра Милићевића, равноправни је добитник награде за најбољег глумца фестивала. За најбољу колективну игру и сценографију награђен је ансамбл представе „Успаванка за младенку“ Мостарског театра младих, док је награда за позоришно-педагошки рад уручена Мирзи Бајрамовићу, водитељу Драмског студија у Какњу.

Награду за најбољу музику у представи какањског студија „Поздрави неког“ добио је Армин Шабић,  а жири је додијелио и три похвале.

Поред такмичарског дијела, учесници фестивала су током шестодневног боравка у кампу „Ушће“ у Требињу стицали знања о глуми, сценском покрету, основама позоришта, али и о толеранцији, међусобној сарадњи и истинским људским вриједностима.


About the Author: