ДВОДНЕВНА УРЕЂИВАЧКА РАДИОНИЦА ВИКИМЕДИЈИНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ДВОДНЕВНА УРЕЂИВАЧКА РАДИОНИЦА ВИКИМЕДИЈИНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Дводневна уређивачка радионица, која представља пројектну активност Викимедијине заједнице Републике Српске, успјешно је реализована у Музеју Старе Херцеговине. Наведена пројекта активност спроведена је у оквиру пројекта Вики амбасадор у Републици Српској, и уједно је дио Викимедијиног ГЛАМ програма, а главни циљеви били су обука запослених у Музеју Старе Херцеговине за рад на Викимедијиним пројектима – Википедији, Викимедијиној оставци и Куерпедији.
Вођа радионице, координатор за Викимедијине пројекте у Републици Српској и предсједник Викимедијине заједнице Републике Српске Бојана Подгорица казала је да ове активности доводе до повећања броја чланака везаних за фочански Музеј и Градско позориште Фоча на Википедији на српском и енглеском језику, а запослени су прошли и обуку за креирање и постављање QR кодова на сталне музејске поставке.
Према њеним ријечима, Викимедијин ГЛАМ програм је иницијатива која се спроводи широм свијета и која је креирана да буде подршка ГЛАМ институцијама: галеријама, музејима, архивама и библиотекама.
У оквиру ГЛАМ програма исте активности до сада су реализоване у Музеју Републике Српске и Културном центру у Требињу, док је у сарадњи са матичним библиотекама обучено преко 50 библиотекара за рад Викимедијиним пројектима.


About the Author: