Изложба слика првог фочанског сликара Лексе Томашевића

У оквиру Мајских дана културе општине Фоча, у галерији Музеја Старе Херцеговине у понедјељак вече, 21. маја, биће отворена изложба слика првог фочанског сликара Лексе Томашевића (1881-1932). Ријеч је о гостујућој изложби из Умјетничке галерије БиХ, чија представљена дјела свједоче о нашем талентованом сликару који се једнако вјешто сналазио у примјерима сакралног, као и грађанског портретног сликарства.
Алекса Лексо Томашевић је након завршене основне школе у Фочи, учио код оца кројачки занат. У Печерској лаври у Кијеву завршава гимназију (према некима иконописно-сликарску школу), а након тога се уписује на Художествено училиште гдје завршава сликарство са одличним оцјенама. Након завршетка академије запошљава се као наставник цртања у једној кијевској средњој школи.
У Фочу се враћа 1914. године. Недуго након сарајевског атентата бива интерниран у Арад (Мађарска), гдје у заробљеништву проводи готово читав Први свјетски рат. По завршетку рата, запошљава се 1918. као наставник цртања у Панчеву, а 1921. у Белој Цркви. Године 1926. добија посао у Другој београдској гимназији (касније Прва женска гимназија). Као професор цртања и сликања у Београду ради све до смрти 1932. године.
У Умјетничкој галерији БиХ истичу да је сачувани опус Лексе Томашевића изнимно скроман, те да је овом изложбом заправо представљен његов највећи дио.
Изложба слика биће отворена у галерији Музеја у 20 часова, и биће доступна посјетиоцима до 30. маја. Позивамо љубитеље ликовне умјетности да присуствују отварању изложбе. Добродошли!

About the Author: