Отварање изложбе Данијеле Новаковић

Млада академска сликарка Данијела Новаковић из Рогатице представила је своје стваралаштво на тематској изложби „Вијек од краја Великог рата“, која је отворена синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Поставка обухвата радове који су настајали протеклих пар година на тему Првог свјетског рата, по узору на фотографије које су овјековјечиле страдања српског народа у Великом рату.
„Теме и мотиви фотографија које сам изабрала да буду пренесене на платно, уз пар изузетака, потичу са нашег поднебља: Добруна, Рогатице, Романије и Гласинца. Те фотографије су мени биле узор, тако да сам их практично пренијела у нови медиј, са новом и другачијом визуром. То је за мене било једно сасвим ново искуство, које је било јако потресно проживљавати, јер то нису ликови који само стоје, већ имају одређене емоције, статусе, мученичке тренутке, које сам ‘уградила’ онолико колико сам емоционално могла да се изразим“, изјавила је Новаковићева.
Млада ауторка звање академског сликара стекла је на Ликовној академији у Требињу, а тренутно похађа мастер студије из области кипарства. Однедавно је члан Удружења ликовних умјетника „Тон“ из Фоче, испред кога је изложбу прогласио отвореном дугогодишњи члан Радмил Ковачевић.
Говорећи о изложби, Ковачевић је истакао да изложене слике и графике доносе потресне сцене које смо раније могли да видимо на фотографијама, али изражене ликовним језиком оне дјелују још увјерљивије и потресније.
„Интересантни су акварели гдје се доста постигло са мало потеза и енергије, али је доста урађено у ликовном смислу. Погођена је једна бит и суштина, што и јесте циљ умјетности, да се много енергије не губи на потезима који не доносе ништа, а јако је тешко погодити оно што је право и чини суштину, што полази за руком појединцима“, нагласио је Ковачевић. Он је међу изложеним сликама издвојио портрет српског војника у осматрању, Драгутина Матића, чију је фотографију направио руски фотограф Самсон Чернов 1915. године.
„Фотографија српског борца из Првог свјетског рата је обишла свијет, а његов израз на изложеном портрету заиста говори много. Говори о одлучности и спремности да се иде до краја, и о борби српског народа за слободу кога ниједна препрека није могла да заустави“, истиче Ковачевић.
Изложена дјела рађена су техникама акрилика на платну, комбинованим техникама угљена и пастела, а интересантне су и тродијелне и четверодијелне слике повезане у једну цјелину.
Изложба ће у галерији Музеја бити отворена до 17. јануара, а посјетиоци је могу погледати радним данима 7-15 часова.


About the Author: