Отварање изложбе „На кружном путу“

 

Изложба под називом „На кружном путу“ аутора Зорана Сувајца Зографа отворена је синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине. Изложено је преко 30 цртежа и слика међу којима су уља на платну, цртежи графитом, акварели и радови у комбинованој техници.
Отварање изложбе увеличали су ужички пјесник и писац Слободан Ристовић, говорећи одломке из још необјављеног есеја, и студент Медицинског факултета Маја Вујиновић из Билеће која је рецитовала своје стихове на тему слике. Начелник Општине Фоча Радисав Машић је отварајући изложбу казао да њен назив заправо говори о односу умјетника према ономе што ствара.

„Није случајно изложба названа ‘У кружном путу’ јер је умјетност у суштини зачарани круг из кога излаза практично и нема; један зачарани круг у коме трагање никад нема краја. У умјетности, а посебно у сликарству, то је посебно изражено јер увијек је однос свјетлости и таме, умјетника који ствара и његовој визији толико зачаран и толико далеко од реализације да је то умјетност сама за себе“, нагласио је Машић.
Познати сликар, који живи и ствара у раскораку између Бијељине и Бања Луке, представио је свој умјетнички опус стваран од 1999., до првих мјесеци текуће године.
„Ми који се бавимо бојом и сликарством треба да говоримо сликама, али вечерас ћу направити мали преседан и рећи да ми је драго што сам поново у Подрињу. Надам се да ћете пронаћи нешто што ће вас обрадовати и развеселити“, истакао је Зограф.
Бранка Драгичевић, директор Музеја Старе Херцеговине, изразила је задовољство јер редовна годишња активност у Музеју почиње управо Зографовим умјетничким стваралаштвом.
„Организовањем ове изложбе желимо да се одужимо аутору јер је прошле године у новембру мјесецу учествовао у хуманитарној аукцији слика за Музеј Старе Херцеговине, када се одазвало више од 15 аутора из Фоче, у циљу обнове унутрашњости музејске зграде“, појаснила је Драгичевићева.
Изложба је продајног карактера и биће отворена до краја марта мјесеца.

 

 

 

About the Author: