Отварање изложбе првог академског сликара из Фоче Лексе Томашевића

Изложба слика првог академског сликара из Фоче Лексе Томашевића (1881-1932) отворена је синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Изложени опус Томашевићевих радова чува се у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине, а директор ове институције Страјо Крсмановић изразио је задовољство због гостовања поставке у Фочи.
„Поносан сам на чињеницу да Умјетничка галерија БиХ чува оно што је преостало од Томашевићевог опуса, и што смо у прилици да то изнесемо и покажемо и у другим градовима, али је било природно да почнемо са Фочом“, казао је Крсмановић. Отварајући ову изложбу, он је нагласио да је сачувани опус, иако скроман, врло значајан јер свједочи о талентованом сликару који је имао прилику да се школује и ствара у периоду крајем 19. и почетком 20. вијека.
У галерији Музеја изложено је 13 радова, међу којима су неколико портрета, по једна икона, мртва природа и пејзаж. Крсмановић је истакао важност организације колективног доласка ученика на изложбу, ради упознавања са биографијом и радовима првог фочанског сликара.
„Посјетиоци изложбе могу да виде неколико Томашевићевих, заиста, изузених радова као што су његов ‘Аутопортрет’ и ‘Портрет оца’, али и да виде да Фоча, уз све остало, има далеке и дубоке коријене у области културе те да није случајно да доста младих људи из Фоче данас студира ликовну академију“, нагласио је Крсмановић. Поред изложених слика, додаје, сачуван је и дио чајничког иконостаса, насталог 1907-09 г, који се, према њиховим сазнањима, налази у цркви у Челебићима, као и једна слика у породици Кочовић.
Алекса Лексо Томашевић је, након основне школе у Фочи, завршио гимназију у Кијеву, а сликарство на Художественом училишту. Као професор цртања и сликања радио је у средњим школама у Кијеву, Панчеву, Белој Цркви и Београду, гдје је умро 1932. године.
Изложба ће посјетиоцима Музеја у Фочи бити доступна до 30. маја, а може се погледати радним данима и суботом 7-18 часова.

About the Author: