Отворена изложба ученичких радова “Културно-историјско насљеђе Фоче“

Отворена изложба ученичких радова “Културно-историјско насљеђе Фоче“

У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена изложба радова полазника ликовних секција основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“, насталих у оквиру музејске радионице “Културно-историјско насљеђе Фоче“.
Отварајући изложбу Сњежана Кунарац, директор Музеја Старе Херцеговине казала је да су ученици кроз посјете Музеју скицирали одабране традиционалне мотиве и касније их ликовно дорађивали у оквиру секција. Она је нагласила да ова и сличне креативне радионице имају за циљ упознавање са културном баштином изложеној у Музеју, која је веома инспиративна и пружа дјеци могућност креативног изражавања.
У складу с одлукама трочлане комисије награђено је седам радова младих аутора. Хелена Ковач, ученица осмог разреда ОШ „Веселин Маслеша“ освојила је прво мјесто у конкуренцији радова ученика виших разреда основних школа, за рад инспирисан ликом првог академика и хирурга са ових простора др Риста Јеремића.
„Користећи комбиновану технику нацртала сам првог доктора у Фочи, коме је посвећена једна од музејских поставки. Волим да цртам у слободно вријеме, а моји радови могу се видјети и на мојој Инстаграм страници“, изјавила је Ковачева.
Наставник ликовне културе и вођа ликовне секције Миломир Ђајић похвалио је рад своје ученице и истакао да је Ковачева технички знатно превазишла узраст основне школе.
„Уколико се буде и даље усмјеравала у ликовним водама, Хелена ће сигурно постати ‘стабло’ које доноси добар плод“, поручио је Ђајић.
Награду за друго мјесто у категорији виших разреда освојио је Александар Пиповић, ученик седмог разреда ОШ „Свети Сава“, док је Јована Вуковић, ученица годину дана старије генерације исте школе однијела трећу награду.
„Александар је урадио спољну страну Музеја онакав какав јесте и каквим га жели видјети, док је Јована саставила из три различите перспективе оно што је видјела при посјети етнографске поставке Музеја, тако да су се оба рада истакла у категорији виших разреда основних школа“, оцијенила је Саша Давидовић, наставница и вођа ликовне секције ОШ „Свети Сава“. Њена секција, додаје, броји око 25 ученика а полазници су се радо одазвали позиву за учешће у музејској радионици.
Прво мјесто у категорији нижих разреда основних школа освојио је Ђорђе Ивановић, ученик четвртог разреда, Новак Петровић из трећег разреда и Вукашин Паприца која похађа други разред, сви из ОШ „Свети Сава“. Награду за најкреатинији рад освојио је Кристијан Матовић, ученик шестог разреда ОШ „Свети Сава“.
Учитељица и вођа ликовне секције ОШ „Свети Сава“ Весна Мојовић казала је да су полазници њене секције, њих 15, учешћем у радионици и освојеним наградама видно подстакнути за даљи рад и усавршавање.
Изложба ће бити доступна посјетиоцима до 5. децембра.


About the Author: