Отворена хуманитарна изложба слика

ОТВОРЕНА ХУМАНИТАРНА ИЗЛОЖБА СЛИКА

У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена хуманитарна изложба слика, намијењена обнови Музеја, која је окупила 16 сликара из БиХ, Србије, Норвешке и Канаде.
Љубитељи ликовне умјетности имали су прилику да погледају 19 умјетничких слика, чија је почетна цијена упола мања од процијењене галеријске вриједности.
Данко Михајловић, кустос историчар Музеја Старе Херцеговине, подсјетио је да је акција обнове Музеја покренута на иницијативу сликара Данила Ивановића, који живи и ствара у Ослу у Норвешкој, а поријеклом је из Фоче. 2
„У овој јубиларној години Музеја, у којој прослављамо 60 година постојања, поред низа културних манифестација, можемо се похвалити са новим кровом, фасадом и столаријом. Акција обнове Музеја наставља се заслугом локалних умјетника који су на Данилову иницијативу преко Удружења ликовних умјетника ‘Тон’ из Фоче нашем Музеју донирали једно до два дјела чија ће новчана вриједност бити искориштена у сврху реновирања унутрашњости Музеја“, истиче Михајловић.3

Данило Ивановић, Драго Ивановић и Радмил Ковачевић донирали су Музеју двије слике, а по једно дјело поклонили су локални сликари, али и умјетници поријеклом из наше општине, а који живе и стварају и другим градовима и државама: Бране Иконић, Радмило Марић, Милена Ђуковић, Владимир Милановић, Његош Милетић, Ранко Ковач, Александар Крунић, Ана Ћосовић и Бојан Видовић. Схватајући значај Музеја као културне институције, акцији су се придружили и умјетници који нису из Фоче али имају блиске односе са нашим умјетницима: Ђуро Лубарда из канадског Хамилтона , те Зоран Сувајац Зограф и Милијанко Михољчић из Бијељине. Слику је поклонио и донатор Новица Крунић, власник галерије у вишеградском Андрићграду.

„Став умјетника из Удружења ‘Тон’ и мој лични став јесте да је ова изложба веома добра идеја коју ћемо подржати и у наредном периоду и помоћи да се Музеј реновира и добије важност која му и припада“, изјавио је сликар Драго Ивановић из Пала, поријеклом из Фоче, те поручио да ће му бити задовољство да учествује и у наредним манифестацијама чији је организатор Музеј.
Отварајући ову изложбу начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да ће сви љубитељи умјетности, који се одлуче да свој пословни простор, станове или куће украсе неком од изложених слика, уједно дати свој допринос да Музеј настави са реновирањем.
„Ова акција донатора може доприњети да се обнове мокри чворови и уради оно што је неопходно, а нама остаје обавеза да се у зграду Музеја, у којој су смјештене три установе културе, уведе централно гријање, како би Музеј, Градско позориште и СЦБ ‘Просвјета’ могли неометано организовати културне садржаје и у зимском периоду“, поручио је Машић.
Изложба ће у галерији Музеја бити отворена до краја мјесеца, након чега ће се радови који нису продати на аукцији, моћи купити у суверници Музеја по галеријским цијенама. Прве вечери су четири слике постале предмет аукције, а донаторима су додијељене захвалнице.


 

 

Аукција траје до 31. октобра у галерији Музеја Старе Херцеговине, након чега ће се слике продавати по галеријској цијени. Слике се могу погледати радним данима 7-15 часова, или слати понуде путем телефона 058 211 135.

Каталог слика можете погледати овдје


Прилог са отварања излижбе можете погледати на FB страници Muzeja


 

About the Author: